Mugoli og Bahati

 

I november 2014 var jeg så heldig å få dra til Kongo for å følge opp BFA sine prosjekter og hva passet vel bedre enn å hilse på noen av BFA sine ungdomsskole-elever. Turen gikk til Institut Bushushu i Kalehe-området, ett par timers kjøring nord for Bukavu. Institute Bushushu er en fin skole; skolebyggene er i god stand og friminuttene kan nytes på gressplenen, med utsikt over den vakre Kivu-sjøen. Her møter jeg seks skoleelever som støttes av BFA.

Når skoleklokken ringer løper fire av elevene tilbake til neste time, mens jeg får tillatelse av rektor til å prate litt mer med de to siste; Bahati på 15 og Mugoli på 14. Begge går i 2. klassetrinn og har fått støtte fra BFA siden 5. klasse på barneskolen. Den store forskjellen fra tidligere er at skolepengene nå alltid betales. Før var det perioder der familiene ikke kunne betale og de måtte da holde seg hjemme fra skolen, med mindre sjans for å klare eksamenskravene for å kunne gå videre til neste klassetrinn året etter. Mugoli er den første i sin søskenflokk på åtte som går på ungdomsskole. De to eldre søsknene droppet ut etter 5. klasse på barneskolen fordi ingen kunne betale skolepenger. Bahati har fire yngre brødre som også går på barneskolen. To av disse er støttet av BFA, mens moren selv betaler for de to andre. Bahati og Mugoli elsker å gå på skolen, men matematikk kan de styre sin begeistring for. De forteller at de begge strøk i 1. klasse matten - kun ti av klassekameratene bestod eksamen. De neste kvartalene vil BFA sette inn ekstra undervisning i matte i håp om at resultatet blir bedre dette året.

Mugoli har en spesiell og vond historie. Hun er ikke datter av en tidligere jentesoldat, men har selv vært del av en væpnet gruppe. Sammen med sin søster og sin mor ble hun som tiåring kidnappet av FDLR, hutu-militsen i Øst-Kongo, som holdt dem fanget i flere år. Vi kan bare forestille hos hva hun har gått igjennom. Når de endelig klarte å stikke av hadde moren fått to barn med soldater i FDLR. Heldigvis ble Mugoli fanget opp av et bistandsprogram som har gitt både henne, søsteren og moren hjelp til å reintegreres tilbake til samfunnet. Faren til Mugoli lot dem få flytte hjem, men han aksepterer ikke de to yngste barna. Mugoli får et mørkt drag over øynene når hun snakker om hvordan faren behandler småsøskene hennes.  

Det er derfor BFA sitt Skolegangprosjekt finnes. For å bidra til at disse barna ikke blir diskriminert. For å bidra til at de får en bedre framtid. 

Milfrid Tonheim
Prosjektleder

Publisert 20.01.2015 av Milfrid Tonheim

June Vågenes